fbpx

Az árnika csodálatos hatásai

Az árnika kiválóan alkalmas lehet gyulladások csökkentésére és fájdalomcsillapításra. 

Magyarországon csak az Alpok alján és az Őrségben fordul elő. Igen ritka, védett növény, ezért gyűjtése szigorúan tilos! Az árnika gyógyító erejére akkor figyeltek fel, amikor a sérült állatok gyorsabban regenerálódtak, ha annak leveleit eszegették. 

Alkalmazható külsőleg, gyakran felületes, nyílt seb nélküli sérülésekre, zúzódásokra, véraláfutásokra rándulásokra, ízületi fájdalmakra. Jótékony hatását kifejtheti borogatás vagy főzet formájában is.

Köszvényes bántalom, ízületi panaszok, reuma és idegfájdalom enyhítésére is megfelelő segítséget nyújthat. Csonttörések okozta ödémák, zúzódások, rándulások, izomfájdalmak és   sportsérülések kezelésére pedig különösen ajánlott.

Ezen pozitív hatások miatt lett az árnika a Nature Mirror krém egyik fő összetevője a 16 gyógynövény közül!

Borogatás készítése
  1. 4 tk. árnikavirágot leforrázunk egy csésze vízzel
  2. Állni hagyjuk 10 percig
  3. Leszűrjük
  4. Egy vászonkendőt a lehűlt főzetbe mártunk, majd kb. 2 órára beborogatjuk vele a fájó területet.

Továbbá az árnika hatásos lehet afta, illetve szájüreggyulladásra is, de torok vagy gégegyulladás esetén is beválik. Csupán 1 teáskanál alkoholos kivonatot 2 dl vízzel kell elkeverni. 10 éves kor alatt nem ajánlott a használata.

árnika hatásai

Forrás: https://egeszsegesizuletek.hu; https://www.egeszsegkalauz.hu/

Az árnika csodálatos hatásai
Scroll to top
More in Gyógynövény gyűjtemény, Gyógynövények
A sheavaj négy jótékony hatása

A sheavaj négy jótékony hatása A sheavajnak rengeteg jótékony hatása van az egészségre. Egyaránt jót tesz a bőrnek és a...

Close