Ezekkel a módszerekkel készíts teát!
Az ízületi gyulladások enyhítését segítő gyógynövényeket fogyaszthatod teák formájában!
Forrázással
Virágokból, levelekből, füvekből, illóolajat tartalmazó termésekből (ánizs, édeskömény) és a keverékeikből készíthetsz ezen a módon teát.
A forrásban lévő vizet öntsd a gyógynövényre, fedd le, 5-10 percig hagyd állni, utána szűrd le és fogyaszthatod is.
Főzéssel
Gyökerekből, kérgekből, fás növényi részekből és keverékeikből.
A forrásban lévő vízbe dobd bele a teát, az edényt fedd le, majd gyengén 5-10 percig forrald, még forralás nélkül 20-30 percig hagyd állni, utána szűrd le és fogyaszthatod is.
Áztatással
Bogyókból készíthetsz így a teát. A bogyókat zúzd össze és langyos vízbe áztasd be 6-8 órára. Fogyasztás előtt melegítsd fel, de ne forrald.
A csipkebogyó teát készítheted így, ami sok C-vitamint tartalmaz, és az tönkre menne a forralástól.
Egy-egy fajta teát ne használj hosszabb ideig, legfeljebb 3-4 hétig.
Olyan sokféle hatóanyag összetételűek a gyógynövények, kár lenne nem kihasználni változatosságukat. Ráadásul vannak gyógynövények, amiket nem is szabad folyamatosan fogyasztani. Például a csalán, aminek erős vizelethajtó hatása van, és ez gyengítheti a szervezeted.