fbpx

Gyógynövények és a kínai gyógyászat

A kínai gyógyászat már évezredek óta hatalmas elismerésben részesül, hisz már az időszámtásunk előtt is nagy hangsúlyt fektettek rájuk az orvoslásban. Minden növénynek vannak tipikus sajátosságai, melyek segítségével megállapítható, milyen betegséget vagy elváltozást gyógyítanak.

Tulajdonságait tekintve a hideg, hűvös, meleg és forró energiával rendelkező típusai vannak. A hideg vagy hűvös növények általában lázat, szomjúságot, gyulladt torkot és hővel kapcsolatos betegségeket gyógyítanak.
A hagyományosan megkülönböztetett „öt íz” – csípős, édes, savanyú, keserű és sós. Ezek nem egyeznek meg szükségszerűen a gyógynövények valódi ízével, azokat az alábbi hatásaik alapján sorolták be íz szerint:

  • Csípős: távol tartja a külső kórokozókat a testfelülettől,serkenti az életenergia (chi) és a vér keringését.
  • Édes: erősítő hatású, főleg a gyomorban és a lépben, valamint görcsoldó és fájdalomcsillapító. Elégtelenség-tünetek, bélszárazság okozta székrekedés, a lép és a gyomor nem kellően összehangolt működése esetén alkalmazható.
  • Savanyú: összehúzó és kiválasztást csökkentő hatású. Gyengeséggel járó izzadás, krónikus köhögés, hasmenés, korai magömlés, gyakori vizelésikényszer, ágybavizelés, fehérfolyás, méhvérzés stb. esetében használatos.
  • Keserű: meleg-tisztító és tűz-csökkentő hatású. Helyes irányba tereli az életenergia (chi) áramlását, nyugtatja a beleket, csillapítja a verejtékezést, a köhögést és a hányást.
  • Sós: a belek kitisztítása, megszüntetheti a székrekedést.

Forrás:https://kinaigyogyaszat.hu/gyogynovenyek.html;
 https://www.herbahaz.hu/gyogynovenyek-a-hagyomanyos-kinai-gyogyaszatban/

Gyógynövények és a kínai gyógyászat
Scroll to top
More in Gyógynövények
Hatékony zsírégetés gyógynövényekkel

Hatékony zsírégetés gyógynövényekkel Szeretnél gyorsan és egészségesen leadni pár kilót? Használd a gyógynövények adta lehetőségeket, hiszen ha karcsúbb alakot szeretnél...

Close