Az ízületi megbetegedések és a vitaminhiány
Ízületi gyulladás kezelése természetesen
Az ízületi gyulladást és az ízületi fájdalmat okozhatja 1-1 vitamin vagy ásványi anyag hiánya.
Szelén
Ízületi gyulladáscsökkentő.
Forrás: gomba, hal, tenger gyümölcsei, napraforgómag, teljes kiőrlésű gabonák, fekete retek, cékla.
C-vitamin
Ízületerősítő. Megelőzés szempontjából lényeges, hiszen csökkenti az ízületi gyulladás és a porckopás kialakulásának a kockázatát, de a súlyosbodás is kiküszöbölhető.
Forrás: gyümölcsök és zöldségek: szárított koriander, friss petrezselyem, savanyú káposzta, zöld és pirospaprika, torma, kelkáposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol, fekete ribizli, kivi, eper, grapefruit, narancs.
Réz
Ízületi fájdalom- és gyulladáscsökkentő.
Forrás: hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak.
Cink
Ízületi fájdalom- és gyulladáscsökkentő.
Forrás: búzacsíra, olajos magvak, tejtermékek, teljes kiőrlésű gabonák, tenger gyümölcsei, tofu.
A-vitamin, Béta-karotin
Sérült porcok regenerálói.
Forrás: tengeri halak, tejtermékek, zöld, sárga és piros színű gyümölcsök, zöldségek (pl. répa, paraj, sütőtök, sárgabarack, sárgadinnye, paradicsom, kelkáposzta, kelbimbó).
D-vitamin
Csonterősítő.
Forrás: halmájolajok, tejtermékek, zsíros húsú halak.
E-vitamin
Porcképződést segítő és porcvesztést csökkentő.
Forrás: gabonacsírák (pl. búzacsíra), növényi olajok, mogyorófélék, napraforgómag.
F vitamin
A sejthártya építőanyaga, csökkenti a trombózis, a koleszterinképzést, a vérnyomást, tágítja a vérereket, fokozza az inzulin hatását, ízületi gyulladáscsökkentő, kedvezően hat az agy működésére, jó közérzetet ad.
Forrás: főzelékfélék és a növényi olajok (ligetszépe), mák, mandula, dió, földimogyoró.
Flavonoidok
Ízületi gyulladáscsökkentők.
Forrás: vörösbor, magvak, gyümölcsök (pl. citrusfélék, alma), zöldségek (pl. hagymák).
Vas
Vérszegénység ellen, az ízületi gyulladás megelőzéséhez. A vas könnyebben felszívódik, ha C-vitamin is jelen van, ezért mindig fogyassz a nagy vastartalmú ételek mellé zöldséget vagy gyümölcsöt!
Forrás: húsok, olajos hal, tojás, hüvelyesek, zöld leveles növények.
Magnézium
Ízületi fájdalom- és gyulladáscsökkentő.
Forrás: tengeri algák, tökmag, mák, napraforgómag, mandula, zab, tönköly, köles, teljes őrlésű rizs, tiszta kakaó, gyömbér, zöld leveles zöldségek: spenót, csalán, porcsin; fűszerek közül: bazsalikom, majoránna, zsálya; hüvelyesek: bab, borsó, lencse, szójabab.
B2
Fontos szerepet töltenek be a szöveti légzésben, méregtelenítésben, vérképzésben (vas beépítésében, a hemoglobin képzésében) és a növekedési folyamatokban.
Forrás: máj, vese, tejtermékek, hús, hal, tojássárgája, zöldbab, borsó, gyümölcsök, olajos magvak, kukorica, burgonya, aszalt szilva, paraj, paradicsom, saláta.
Biotin (H – vitamin)
Hiánya miatt depresszió, bőrszárazság és szőrhullás, rossz hajkondíció, érzékeny fájó izomzat, kimerültség, ingerlékenység, étvágytalanság, hányinger, faggyúképződési zavar, idegbántalmak, kopaszság és korán őszülő hajzat mutatkozik. H- vitamin hiánybetegséghez vezethet a túl sok nyers tojás fogyasztása.
Forrás: máj, vese, tojássárgája, paradicsom, diófélék, mogyorófélék, karfiol, csiperke, szója, tarkabab, sajtok, piros ribizke.
Kálcium
Csonterősítő, ízületvédő, csontritkulás megelőző. Nélkülözhetetlen összetevője az immunrendszernek.
Forrás: mák, szezámmag, szardínia, mandula, spenót, dió, zabpehely, gomba, brokkoli, tejtermékek.
Akinek kalciumtartalmú veseköve van, annak nem ajánlott kalcium szedése!
MSM
Ízületi fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, segíti a gyorsabb regenerálódást.
Forrás: friss zöldségek: főleg brokkoli, káposzta, hagyma, fokhagyma (a jellegzetesen kellemetlen szagú zöldségek az elsődleges kén-források), búzafű, tenger gyümölcsei, tengeri moszatok, hínár, algák.
Kollagén
Természetes fehérje. Nélkülözhetetlen építőanyaga a csontoknak, porcoknak, ínaknak, szalagoknak és egyéb kötőszöveteknek.
Forrás: Halak és sovány húsok, fokhagyma, sötétzöld levelű zöldségek, bogyós gyümölcsök
