fbpx

Melyek a legjobb sportok, ha ízületi gyulladással küzdesz, vagy szeretnéd megelőzni?

Ha már most is sportolsz az szuper, leírjuk, mire figyelj mindenképp. Ha eddig nem tetted, akkor adunk pár tippet a kezdéshez, illetve a sportválasztásban is adunk egy kis segítséget, sőt akár szakember segítségét is ajánlatos kérned, a komolyabb sérülések megelőzése érdekében.
Jelszó: Mozogj rendszeresen!

Ha mozgásszervi problémákkal küzdesz, egyáltalán nem mindegy, mit és hogyan mozogsz.
Javasolt testmozgások ízületi gyulladás esetén:

Sétálás
Ha még nem annyira súlyosak a tüneteid, hogy lábra sem tudsz állni, akkor javasoljuk, kezdj a legegyszerűbb mozgásformával, menj ki és sétálj. Ha lehet a természetben és legalább 30-40 percig.

Túrázás
Menj el túrázni a közeli erdőbe, hidd el, ez nem csak a testednek felszabadulás, de a lelkednek is. 

Futás
Ha a futás gondolatával kacérkodsz, azzal sincsen semmi baj, de tartsd szem előtt a fokozatosság elvét. Megfelelő cipőt válassz a futáshoz, és ha teheted, kerüld el a betont.

Szobabiciklizés
Ha a séta nem megoldható, próbálj szobabiciklizni. Ha térdízületi kopásod van, semmiképpen se tegyél rá ellenállást, mert ez ugyanolyan terhelést jelent, mint a futás.

Úszás
Az egyik leghatásosabb mozgásforma, ha ízületi gyulladásról van szó, az úszás vagy a víz alatt végzett torna. Ez az a sport, ahol úgy mozgathatjuk át ízületeinket, izmainkat, hogy közben nem terheljük le azokat.

Pilates
A pilates is egy jó választás lehet. Ez a mozgásforma nem terheli meg az ízületeket, ráadásul nem csak a testre, de az elmére is jó hatással van, valamint segít megelőzni a gerincbántalmakat. Minden olyan mozgásforma alkalmas ízületi gyulladás esetén, ami stabilizálja a gerincoszlopot és e mellett a testtartást és a koordinációt javítja.

Jógázás
A jóga szintén gyengéd mozdulatokkal dolgozik, és nem terheli az ízületeket.  Nagyon sokat segít a testtudatosság és az érzékelés fejlesztésében.

Gyógytorna
Ízületi gyulladás esetén az egyik legjobb sport, amibe belekezdhetsz, az a gyógytorna. Az ízületi gyulladások a leghatásosabban gyógytornával kezelhetők, azonban lényeges, hogy az egyéni igényeidhez igazítottak legyenek a gyakorlatok. A legtöbb esetben a gyógytornával a gyulladás és a fájdalom csökkenthető, akár teljesen el is tüntethető, miközben visszanyerheted mozgékonyságod. Az izmok, valamint az ízületek vérkeringése, valamint oxigénellátottsága javul, ezért a belső romboló folyamatok jelentős mértékben lelassulhatnak.

A konditeremben végzett edzés megterhelheti az ízületeidet, ha nem megfelelően végzed a feladatokat, azonban egy jó edzővel, odafigyeléssel, ezzel az edzésformával sem lesz baj.

 

Összefoglalva, azok a sportok a megfelelőek ízületi gyulladással küzdőknek, amik nem járnak rázkódással, ugrálással, egyenletesek, nyugodt mozgást biztosítanak, és ezáltal nem terhelik az ízületeket.

 

Melyek a legjobb sportok, ha ízületi gyulladással küzdesz, vagy szeretnéd megelőzni?​
Scroll to top
More in Egészség tippek, Ízületi gyulladás, Nature Mirror krém, Sport
Mit fogyassz, ha ízületi gyulladással küzdesz vagy szeretnéd elkerülni?​

Mit fogyassz, ha ízületi gyulladással küzdesz vagy szeretnéd elkerülni? Gyümölcsök, Zöldségek A fokhagyma, cseresznye és más bogyós gyümölcsök oldják és...

Close