Egészséges gyömbéres keksz recept
Ez az egészséges gyömbéres sütemény egy igazi karácsonyi desszert, de akkor sem hibázhatunk nagyot, ha év közben készítjük el, hiszen isteni finom! Próbáld ki Te is!
Ha egészséges táplálkozásra törekszünk, az ünnepek bizony nehéz időszakot jelenthetnek. Az összes pékáru, csokoládé és a nehezebbnél nehezebb ünnepi fogások között le a kalappal az előtt, aki tartani tudja a diétáját. (Meg úgy egyébként év közben is le a kalappal.) Ezek a gyömbéres melasz sütik pontosan arra szolgálnak, hogy mindkét világból a legjobbat hozzák ki. Lehetővé teszik az édes, kedvenc sütik élvezetét, miközben nem rombolják le egészségügyi céljainkat.
Ebben a receptben sima liszt helyett teljes kiőrlésű búzalisztet használunk. A teljes kiőrlésű lisztnek több tápanyag, rost és egyéb egészségügyi előnye van, mint a tipikus finomított fehérlisztnek.
Néhány variálási lehetőség:
Vegán sütik: Ahhoz, hogy ezek a sütik megfelelőek legyenek egy vegán étrendhez, tej- és tojásmenteseknek kell lenniük. A tojást próbáld meg lenmagtojásra cserélni.
A lenmagtojáshoz 1 evőkanál őrölt lenmagot és 2,5-3 evőkanál vizet használjunk.
Áztassuk 10-15 percig és egy ragacsos masszát kapunk, amely tökéletesen helyettesíti a tojást és összefogja a tésztát, amihez használjuk.
Itt megnézheted, hogyan készül a lenmagtojás: https://minimalistbaker.com/how-to-make-a-flax-egg/
Vajból pedig válassz növényi vajat, mint például a mandulavaj. Megpróbálhatod a vajat kókuszolajra cserélni. Akár kókuszolajat használsz, akár más vegán helyettesítőt találsz, a tojás és a vaj kicserélése után ezek a sütik beleillenek majd a vegán étrendedbe.
Gluténmentes sütik: Ahhoz, hogy ezek a gyömbéres melasz sütik gluténmentessé váljanak, cseréld ki a búzalisztet olyan lisztre, amely nem tartalmaz glutént. Kipróbálhatod például a mandulalisztet.
Édesítőszer-változások: Próbáld meg a nádcukrot kókuszcukorral helyettesíteni, vagy kissé sötétebb íz eléréséhez használj barna cukrot a sütitésztában. Akár juharszirupot is használhatsz a cukor egy részéhez. Ha teljesen cukormentes sütit szeretnél, akkor kókuszcukor helyett használj Steviat vagy más édesítőszert.
Hozzávalók:
3/4 csésze vaj – használható növényi vaj
3/4 csésze barna cukor
1/4 csésze melasz – helyettesíthető édesítőszerrel
1 nagy tojás – helyettesíthető lenmagtojással
1/4 teáskanál só
1 csésze teljes kiőrlésű liszt – helyettesíthető gluténmentes mandulaliszttel
1 csésze zabliszt
1 1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/4 teáskanál szerecsendió
1/3 csésze durva csiszolócukor, hengerléshez
A vajat és a cukrot egy keverőben vagy tálban turmixold össze.
Keverd hozzá a melaszt, a tojást és a sót.
Szitáld össze a teljes kiőrlésű lisztet, a zablisztet, a szódabikarbónát, a gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget és a szerecsendiót, majd fokozatosan keverd bele a tésztába.
Tedd át a tésztát egy kis tálba, majd fedd le szorosan műanyag fóliával, és tedd a hűtőbe legalább 1 órára.
Melegítsd elő a sütőt 350 fokra. Bélelj ki két tepsit sütőpapírral.
Készíts a tésztából 1 hüvelykes golyókat, majd finoman gurítsd bele a golyókat a barna cukorba, így helyezd őket a tepsibe. Hagyj 2 cm-t az egyes golyók között, hogy legyen helyük kinyúlni. Süsd 10-12 percig, amíg a süti teteje meg nem reped.
Forrás: https://cookingmadehealthy.com/healthy-ginger-cookies/